Nadia Comăneci Quiz

I s-a zis „Zeița de la Montreal” sau „Perfect Nadia”. Cu aceste cuvinte de laudă a intrat Nadia Comăneci în istoria sportului după ce, la proba de paralele din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal din anul 1976, a obținut prima notă de 10 din istoria întrecerilor olimpice de gimnastică.

ȘTIAȚI CĂ?

La doar 13 ani Nadia a câștigat patru medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene de gimnastică din Norvegia?

Nadia avea 6 zile din 7 ocupate cu antrenamente și dietă strictă? Acest lucru înseamnă că nu mânca aproape niciodată înghețată sau prăjituri.

Părinții Nadiei i-au ales numele după cuvântul NADEJDA care înseamnă SPERANȚĂ, personaj dintr-un film.

SĂ ȚINEM MINTE!

Nadia s-a retras din activitatea competițională când avea 23 ani. Până la acea vârstă a strâns în palmares 25 de medalii câștigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

După evoluția la paralele a Nadiei de la Jocurilor Olimpice de la Montreal din anul 1976, tabela de punctaj a afișat 1.00. În realitate nu era setată să afișeze nota 10! Nimeni nu mai luase acea nota până atunci în gimnastică!

Deși poate ți-ai dori să o întâlnești pe Nadia și să îi adresezi întrebări despre performanța ei, acest lucru e destul de greu pentru că, din cauza regimului comunist, ea a emigrat în Statele Unite ale Americii acum mulți ani. Acolo s-a căsătorit cu Bart Conner, și el campion la gimnastică. Cu toate acestea, este prezentă la evenimente offline și pe conturile de socializare online.

FUN FACTS

Când era mică, Nadia se urca în toți copacii din cartierul în care locuia și venea mereu cu rochițele murdare de nisip de la joacă. Apoi scotea arcurile canapelelor din casa de la prea mult țopăit.

Când pleca în străinătate, Nadia își cumpăra gumă de mestecat, clame de păr și șosete colorate roșii și albastre, pentru că în România existau doar șosete albe pe vremea aceea.

Nadia crede că numărul ei de concurs de la Jocurile Olimpice nu a fost întâmplător: „73 a fost numărul meu de concurs, 7×3=21, reprezentând a XXI-a a editie a Jocurilor Olimpice, la Montreal. Am luat șapte note de zece, trei medalii de aur. 7+3=10”

POVEȘTI

Ascultă / Vezi povestea Nadiei Comăneci. Descoperă și poveștile altor oameni deosebiți și  cunoscuți în întreaga lume în secțiunea Români de poveste.

START QUIZ!