Smaranda Brăescu Quiz

ȘTIAȚI CĂ…

Smaranda Brăescu respecta mult costumele populare românești și deținea o colecție impresionantă, din toate colțurile țării? Le purta de fiecare dată când avea ocazia, lăsând la o parte rochiile de bal și alte haine extravagante. Caută pe internet fotografii cu ea și vei vedea cu câtă bucurie și mândrie apărea la evenimente îmbrăcată în costumele populare atât de dragi.

I s-a mai spus: Regina zborului, Regina înălțimilor, Regina aerului?

Colecționarii pot găsi un timbru cu valoarea nominală de 4.50 lei care o ilustrează pe Smaranda Brăescu purtând o ie de Muscel, județul Argeș?

În vara anului 1933 a executat ultimul ei salt cu parașuta, la Constanța? 

Smaranda a sărit de la aproximativ 6.000 metri, fără mască de oxigen? Coborârea a durat aproximativ 21 minute.

SĂ ȚINEM MINTE

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat Legea pentru instituirea anului 2022 ca „Anul Smaranda Brăescu” pentru că se împlinesc 90 de ani de la recordul mondial pe care l-a stabilit la parașutism.

Pe 2 octombrie 1931 Smaranda Brăescu a stabilit recordul european feminin de salt cu parașuta, pe 19 mai 1932 a devenit campioană mondială la parașutism, iar pe 19 mai 1936 a devenit prima aviatoare care a traversat Marea Mediterană, fără escală, pilotând un avion cu un singur motor pe care-l botezase „Aurel Vlaicu”.

FUN FACTS

Numele de alint al Smarandei era Măndița. Deși toți o considerau o rebelă care nu respectă regulile de zbor, ea continua să se aventureze spre curenți de aer imprevizibili, ceață sau furtună fără să îi asculte. Era o femeie extrem de curajoasă și sigură pe forțele ei.

În semn de apreciere şi respect, TAROM a botezat o aeronavă AIRBUS Smaranda Brăescu.

În prima călătorie în SUA, Smaranda a fost copleșită de locurile luxoase unde a fost cazată. Se spune că i-a zis consulului României la New York așa: „ Păcat de cheltuială, Excelenţă! Hotelul ăsta nu-i de mine. Când mă duc să iau masa şi văd toată armata aceea de chelneri, directori, picoli, numărându-mi bucăturile, nici nu mai am curajul să înghit sau vărs tot sosul din mâncare pe haine”. Consulul i-a recomandat, în glumă, să nu mai comande mâncare cu sos.

START QUIZ

 

 

Români de poveste

49.00 lei

Și poveștile adevărate încep cu… A FOST ODATĂ.