Sofia Nădejde Quiz

ȘTIAȚI CĂ…

Sofia este sora pictorului Octav Băncilă? Dacă intri pe net poți admira portretul acesteia, realizat chiar de marele artist!

Octav Băncilă a fost crescut de sora sa, Sofia, după ce tatăl lor a murit când era foarte tânăr?

Publicistă, prozatoare, dramaturgă, în cei 60 de ani cât a fost activă, adică până la 89 de ani, Sofia a semnat în 43 de publicații fie cu numele ei, fie cu pseudonimele S.G., Elisabeta, Eva, Sonia, Sorina și Vanda D.

SĂ ȚINEM MINTE

Printre cele mai importante opere literare ale Sofiei se numără O iubire la țară, Patimi, Roman din viața românească, Robia banului, Părinți și copii.

În 2018, la inițiative poetei Elena Vlădăreanu, s-au înființat Premiile „Sofia Nădejde” pentru Literatură Scrisă de Femei. Premiile se decernează anual în cadrul unei gale, iar categoriile de premii acordate sunt: Poezie, Proză, Debut Poezie, Debut Proză precum și premiile speciale pentru Inovație și Contribuții Deosebite Aduse Literaturii.

Dacă erai femeie în România, la final de secol XIX, aveai destule probleme. Nu puteai vota, iar la școală aveai voie doar printre alte femei. Materiile de studiu se numeau arte și menaj cărora li se mai adăuga și un pic de istorie, geografie și franceză.

FUN FACTS

Sofiei nu-i plăcea dansul și nici să poarte multe bijuterii.

Fiica ei a fost prima femeie medic din România.

A fost votată cea mai cultivată româncă a timpurilor ei de către personalitățile culturale contemporane, într-un sondaj al României literare din 1895.

START QUIZ