Vlad Țepeș

Ai întrebat vreodată oamenii din afara țării noastre ce știu despre România? Cei mai mulți spun Oh, I know Romania, it is Dracula-s country.

Dar cine e Dracula sau, altfel spus, Vlad Țepeș și cum a ajuns atât de cunoscut? Este domnitorul care a rămas în istorie pentru că a dorit să instaureze în Țara Românească ordinea cu orice preț, dând naștere multor legende. Hai cu noi într-o poveste care ne va întoarce în timp, în anii 1400, cu domnitori curajoși, steme încărcate de semnificație, turbane, lupte pentru tron și chiar… vampiri.

Deși era un conducător dur, Vlad Țepeș a fost iubit de popor. Încuraja comerțul, construirea de drumuri și sate, întărirea cetăților și mănăstirilor.

Unele povești spun că domnitorul a reușit să scape țara de răufăcători și că oricine putea să cutreiere ținuturile în lung și în lat, zi sau noapte, fără să îi fie teamă că va fi atacat de tâlhari, rănit sau jefuit. Cum a reușit? Instaurând o pedeapsă foarte dură: trasul în țeapă, de unde i se trage și numele, Vlad Țepeș.

Rezolvă și Quiz-ul.

O poveste bazată pe articole online și print, interviuri și documente din arhive publice. Dialogul conține exprimări formulate de echipa Afostodată, adaptate pe înțelesul copiilor.

Vlad Țepeș
Episodul 10